Bemutatkozunk

 

Óvodánk 1985-ben épült, négy csoporttal indult, mely mára fokozatosan két csoportra redukálódott, ami egyrészt a gyermeklétszám drasztikus csökkenése végett van, másrészt a térségünket sújtó munkanélküliség miatt fiataljainkat nem tudjuk itthon tartani.

 

 
 

 

Pedagógiai Programunk megírásánál a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit vettük maximálisan figyelembe. Kiemelt feladataink az anyanyelvi nevelés (mindennapi beszédfejlesztő játékokkal), hagyományápolás (ünnepekhez  fűződő népszokások, néptánc),környezetvédelem (szelektív hulladékgyűjtés). A tizennégy fejezettből álló dokumentum fejezetei: a Bevezetőben az intézmény adatai, az óvoda bemutatása, a program alapelve, a Gyermekkép és az Óvodakép szerepel. A következő fejezetek megfogalmazzák az óvodai nevelésünk feladatait, az óvodai élet megszervezésének elveit,  az óvodai élet tevékenységformáit, és az óvodapedagógusok feladatait, a horvát nemzetiségi nevelés rendszerét, a fejlődés jellemzőit óvodáskor végére, az óvoda kapcsolatrendszerét, a gyermekvédelmi feladatokat, egyéb pedagógiai szolgáltatásainkat, dokumentációnk rendszerét, az iskolába lépés feltételeit, valamint az érvényességi rendelkezéseket, legitimációs záradékot.

 

 

 

 

A gyerekek egyéni fejlesztése, felzárkóztatása napi munkánk része, melyben segítségünkre van logopédus, gyógypedagógus, gyógytornász.

Tárgyi felszereltségünk minden igényt kielégít, tágas csoportszobák, tornaterem, ebédlő, nagy, árnyékos udvar áll rendelkezésünkre.

Az utóbbi pár évben nagyszabású fejlesztéseket sikerült megvalósítanunk: a régi udvari játékokat kiiktattuk, tanúsítvánnyal ellátott, ízléses kivitelezésű fa mászókák, hinták kerültek a helyükre, a tornatermet sokféle mozgásfejlesztő eszközzel bővítettük. Mindehhez hozzájárultak a szülők, vállalkozók is a jótékonysági óvoda báljaink keretében.

 
 

 


Az Önkormányzat jóvoltából az ebédlő csempéje és járólapja teljesen le lett cserélve.

Pályázat

útján új székeket, asztalokat, fektetőket sikerült beszerezni.

Különböző igényeknek megfelelő programok közül választhatnak a szülők gyermekeiknek: horvát nyelvtanulás, néptánc, modern tánc, hittan, furulya tanulás.

 

 

Évente szervezünk egy egész napos, közös kirándulást a szülőkkel távolabbi, neves helyszínekre, lovardába, színházba, moziba járunk. Jártunk már Budapesten, Pécset, Szegeden, Gemencen, Révbér pusztán, Bakod pusztán. Néztünk darabokat a kalocsai, a pécsi és a kecskeméti színházban.

Néhány alkalommal zeneművészt, bábelőadást hívunk meg az óvodába, hogy gyermekeink hétköznapjait változatosabbá, izgalmasabbá tegyük.Vendégünk volt többek között a Bojtorján együttes énekese, a Mosoly birodalom, Áprily Géza a "Csavargó", Kölyökidő-Gyermekprogram a gyermekekért, Fredericó.

Létszámunkból adódóan lehetőségünk van 2és fél éves kortól fogadni a gyermekeket, amit egyre többen ki is használnak.