Tanácsadások ideje


Védőnői fogadó óra:minden nap 8-9 óra.

Nők,várandós anyák részére önálló tanácsadás
: minden hétfőn 9-11 óra.

Csecsemő, gyermekek részére önálló tanácsadás
: Minden csütörtök 9-14 óra.

Ifjúsági tanácsadás
: minden hétfőn 13.30-14.30-ig az iskolában.

Fajszon helyettesítés
:minden szerdai napon, a hónap 2. és 4. hétfő 13.30-tól, a hónap 1. és 3, hétfő 12 órától.

Elérhetőség munkaidőben: 06 78/468 619Helyi sajátosságok

A szolgálat szakemberei sok rétű munkát végeznek egy - egy adott területen. Ennek szép példája  községünkben Prohászkáné Koch Hajnalka védőnő lelkes tevékenysége,
melynek a segítségnyújtás, az emberi tenni akarás a mozgatója.

- A sikeresen működő Baba - mama Klub célja szorosabb kötelék alakítása a családon belül és a családok között. A kötetlenség  lehetőséget ad a gyermekekkel kapcsolatos mindennapi tevékenységekből adódó élethelyzetek megbeszélésére, tapasztalat cseréje. A védőnő elindította a Baba-mama klubot, mely azóta egy anyuka kezdeményezésére  önálló életre kelt. Az összejöveteleknek az Idősek Klubja ad otthont, biztosítva a nyugodt és megfelelő környezetet a foglalkozásoknak.

- Az elsősegély- nyújtó tanfolyam a 10 - 14 éves korosztálynak nyújt széleskörű ismeretanyagot a témában, készíti fel őket a versenyekre. Megtanulják az újraélesztés technikáját, a sebkötözést és még sok - sok tudnivalót .Ebben hasznos segítség az Elsősegélynyújtás mindenkinek c. könyv,  természetesen a védőnő nélkülözhetetlen közreműködése mellett.- Szintén a 10 - 14 éves korosztálynak szól a Csecsemő- gondozással kapcsolatos ismeretanyagot feldolgozó tanfolyam. Ezen a területen a sikeres felkészítésnek és a gyermekek odaadó munkájának köszönhetően a megyei versenyeken sikeresen szerepeltek. Legutóbb Bajáról az előkelő  IV. helyezéssel tértek haza.


- Minden évben megrendezésre kerül az Anyatejes Világnap. Ennek a rendezvénynek is a bátyai Idősek Klubja ad otthont. A 2009.-es rendezvényt Zsebics Ilona polgármester asszony nyitotta meg, majd a védőnő köszöntötte a megjelent édesanyákat és babákat. Vendégként jelen volt a kalocsai Mikkamakka Játéktár vezetője: Dr. Törökné Móczár Györgyi és Ringató foglalkozást tartott Bauerné Tóth Katalin. Az állófogadás és a kötetlen beszélgetés tette befejezetté a délutánt. Az ünnepség ideje alatt termékbemutató és termékismertetés várta a résztvevőket a Ceumed cég támogatásának jóvoltából. 2010.-ben és 2011.-ben meghívott előadók  nélkül, szűk körben  zajlott a Világnap.


 - A védőnő szervezésében az Újraélesztési tanfolyamon a kisgyermekes szülők elsajátíthatják az életmentő technikákat. Gyakorolhatnak Ambu babán, eredményesen gyakorolhatnak társaikon is. Ez a tanfolyam kizárólag felnőtteknek szól, ahol a stabil oldalfektetésen át a hűtő fürdőztetésen keresztül megtanulhatják a teendőket pl. görcs, eszméletvesztés esetén. A tanfolyamot a kalocsai Mentőállomás munkatársa és a kalocsai Vöröskereszt elnöke Bálintné Erzsike iskolavédőnő vezette. A 4x45 perces foglalkozáson 9 fő vett részt, ebből 8 fő édesanya és 1 fő édesapa.


- Kiemelt az iskolai és óvodai védőnői feladatok ellátása. Az iskolában minden osztályban téma a személyi higiénia, a testmozgás, a napirend helyes alakítása. A páros osztályokban a szűrő vizsgálatok elvégzése:hallás, látás, színlátás, testsúly, magasság, mellkör térfogat, mozgásszervi szűrés, pajzsmirigy szűrés, kampányoltások. Ötödik osztálytól kiemelt témák a serdülőkori változások, a drog, az AIDS, a dohányzás, a nemi betegségek. Az óvodában negyedévente végzi el a védőnő a tisztasági vizsgálatot.

- Kapcsolatok:a Gyermekjóléti Szolgálattal, Idősek Klubjával, az orvossal, az Intézményekkel napi szinten, A Polgárőrséggel, a Rendőrséggel és a Nagycsaládosok Egyesületével alkalomszerű az együttműködés. A szolgálat munkájában nagy segítség a gyermekorvosokkal  történő folyamatos kapcsolattartás.

- A Polgármesteri Hivatallal jó az együttműködés , a védőnő lehetőség szerint  részt vesz a falu rendezvényein, ünnepein.Hagyomány a Rozmaring Népdalkörrel az életfaültetés minden évben, az újszülött gyermekek tiszteletére.

-Kiemelt és jelentős a védőnő közreműködése a Vöröskereszten belül a helyi véradások megszervezésében , lebonyolításában. évente 2-3 alkalommal történik véradás a községben, átlagosan 1 véradáson 20 fő jelenik meg. A 2009.-s évben ünnepélye és névre szóló ajándékozással köszöntötték a 10.-20.-25.-30.-40. véradásért a véradókat.

 

Tervek a jövőre nézve:

- Folytatni az Anyatejes Világnapot

- Az Elsősegély tanfolyam bővítése.

- Egészségnap szervezése - egy - egy korcsoportot megcélozva  életkornak megfelelően előadások, bemutatók, ételkóstolók szervezése.

- Kismama Klub életre hívása - a cél a várandós mamák felkészítése a csecsemőgondozásra elméleti és gyakorlati síkon.Előadók meghívása: pszichológus, logopédus stb.