Április 9.

 

Nemzetiségi foci kupa Bátyán

 

 

A bátyai sportcsarnok adott otthont a Bács-Kiskun Megyei Horvát Futball Találkozó és verseny résztvevőinek az elmúlt  szombaton. A helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat első alkalommal rendezte meg a sporttalálkozót, hagyományteremtő szándékkal. A Bajáról, Garáról, Dusnokról érkezett sportolókat finom reggelivel fogadták a vendéglátók a Vinográd vendéglőben, a mérkőzések de. 10 órától du. 16 óráig tartottak. A csapatok 2 x 20 perces körmérkőzéseken mérték össze tudásukat, küzdöttek a helyezésékért. Az ünnepélyes díjkiosztón finom vacsora mellett, szintén a Vinográd vendéglőben vehették át a csapatok a kupákat, melyeket Fekete Csaba alpolgármester adott át. A sport nap költségeit pályázaton nyert összegből, valamint önerőből fedezte a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. Köszönjük a szervezők munkáját. Személyesen tolmácsoljuk köszönetünket Anisity Ferenc elnök úr nevében Fekete Csaba alpolgármester úrnak és Perity Lajosnak, a Szent István Gimnázium igazgatójának, akik kézben tartva a nap eseményeit tették zökkenőmentessé, élménygazdaggá a rendezvényt.

 

 

Eredmények:
1. Gara      9 pont
2. Baja      4 pont
3. Dusnok 5 pont
4. Bátya    1 pont

Legjobb kapus: Pócsi Ferenc Baja
Gólkirály: Kerezsi Ferenc Gara ( 41 gól)
Legtechnikásabb játékos: Galambos Csaba Dusnok

H.-né G.E.

(Fotósorozat a Galériában)

 

Február 13.

 

Rác Préló 2016.

 

 

 

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a farsangi hagyományok méltó zárásaként rendezte meg a rác prélót bátyán. A préló jelentése: fonó, melynek hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. Nagy jelentőséggel bírt a társas élet alakításában. Az asszonyok kendert fontak, a férfiak kártyázgattak, iszogattak, a lányok, legények daloltak, táncoltak, játszottak, évődtek egymással. Szinte minden közösségben volt egy tréfa mester, egy mesemondó, akinek történeteire, meséire odafigyelve zajlott a fonó élete. Miután a fonó úgymond visszavonult, helyette vidám, zajos, fényes bálokat rendeztek.
Bátyára a horvát vendégek már csütörtökön megérkeztek, a régi kapcsolatoknak köszönhetően a bátyai családokhoz „haza jöttek”. A helyi horvát önkormányzat jóvoltából Budapesten voltak egy napot városnézésen ( Vár, Bazilika, Hősök tere), egy nap Kalocsa nevezetességeit nézték meg, a Duna parton és a Kék-Duna vendéglőben ebéddel zárva a szervezett programokat.

A szombat esti Rác Prélót Anisity Ferenc nyitotta meg, köszöntve az Országos Horvát Önkormányzat elnökét Ivan Gugant, a horvát delegációt vezető Duško Grgurinoviċot, a helyi vezetés megjelent képviselőit, és a vendégeket. A prélót a Bátyai Általános Iskola horvát nyelvű tagozatának tanulói nyitották meg, az est folyamán többször léptek a közönség elé nagy sikert aratva dalaikkal, táncaikkal, jeleneteikkel. Köszönjük a gyermekek és a felkészítő tanárnő Marija Prodan odaadó és önzetlen munkáját.

Az est fellépői között köszönthettük Marokityné Anica nénit, aki rác dalaival szórakoztatta a vendégeket. Nagy sikerrel lépet fel a Hagyományőrző horvát tánccsoport Garáról. A finom vacsorát reggelig tartó lüktető-kavargó táncmulatság követte, a Bácska tamburazenekar közreműködésével.
A horvát delegációtól vasárnap közös reggeli elfogyasztásával búcsúzott a bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vezetése.

 

Viszontlátásra jövőre!