"Az ember ki legbelül zenétlen,
s nem hat rá édes hangok egyezése,
az kész az árulásra, taktikára,
szelleme tompa, mint az éjszaka,
érzelme komor, mint Erebus.
Meg ne bíz benne, hallgass a zenére!"


                                 /Shakespeare/





A zenekart 1976-ban alapította Bátya Község vezetése az akkori Piros Paprika Termelő Szövetkezet segítségével. Jakab Ferenc karnagy úr tanította és vezette 20 éven át a fúvósokat.


1976-ban kezdte meg működését az Alapfokú Művészeti Magániskola, mely a jelenlegi Danubia  Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Igazgatója Petővári László. Ettől az évtől irányítja a zenekar munkáját Szklenka István fúvóskarnagy. Első országos minősítőjük Bátyán volt, ahol a nemzetiségi kategóriában ezüst minősítést értek el.





1999-ben készült el a CD felvételük Tamaskó László a bátyai Általános Iskola igazgatójának szervezésével.

2000-ben Hartán, a második minősítőn koncertfúvós kategóriában arany fokozatot kaptak.

2001. decemberében bensőséges hangverseny keretében ünnepelték a zenekar fennállásának 25. évfordulóját.

2002-ben Csepelre, Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválra kaptak meghívót. Még ez év nyarán Erdélyben koncertkörúton vettek részt. Felejthetetlen hangversenyeket adtak Parajdon a sóbányában, Segesváron, Fehéregyházán a Petőfi emlékműnél,valamint Nagykedden. Jártak a Medve-tónál, a Gyilkos-tónál, Székelykeresztúron és a Hargitán. Az út szervezésében, lebonyolításában oroszlánrészt vállalt Buzogány Szabolcs tanár úr.

2003. júniusában Bátyán a harmadik minősítőn koncertfúvós kategóriában arany, show kategóriában kiemelt arany minősítésre tartotta érdemesnek a zenekart a zsűri, melynek elnöke Dohos László ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Liszt-díjas, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke volt. Még ebben az évben és hónapban Siklósra, a Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválra kaptak meghívást.

2005.áprilisában beneveztek  Zeneiskolai Zenekarok V. Országos versenyére Budafokra, ahol az előkelő III. helyen végeztek.




2006-ban a szegedi mazsorettekkel Franciaországban szerepeltek. Ebben az évben ünnepelte a zenekar a 30. évfordulóját nagyszabású koncerttel, melyre a régi tagokat is meghívták. Mindenkit emlékplakettel ajándékoztak meg. A hangverseny jelenlétével megtisztelte Dohos László ezredes is.

2007-ben újra Franciaországban szerepeltek a szegedi mazsorettekkel.

2008-ban Görögország volt az úti cél, szintén a szegediekkel.

2011-ben felejthetetlen koncertet adtak Erdélyben. Hangversenyeztek Székelyudvarhelyen, Parajdon, Gyergyószentmiklóson, Nemzetközi Unitárius találkozón, és a Székelyszentléleki Falunapon. Ezt az utat is nagyrészt Buzogány Szabolcs Tanár úrnak köszönhetik.




Állandó szereplői a kalocsai Pünkösdi koncerteknek, a környékbeli falunapoknak, a Fokhagymafesztiválnak Bátyán, a Bács-kiskun Megyei fúvóstalálkozóknak. 1999. óta megtartják minden évben újévi koncertjüket a bátyai Kis boldog asszony templomban.




2012.június 2.-án a bácsbokodi fúvóstalálkozón nagy sikerrel szerepeltek. Ezen a rendezvényen részt vett Csikota József a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kar Koncert Fúvószenekarának karmestere, egyben a Közép-kelet Európai Fúvószenei Szövetség elnöke. Az Ő szakmai megállapítása szerint a Bátyai Danubia Ifjúsági Fúvószenekar szereplése méltó egy nemzetközi szakmai megmérettetésre.






Támogatók:


Bátya Község Önkormányzata
Markó János
Tereánszki József
Perity Péter
Ifj.Bányai László
Szabó Attila
Zsebics Ilona
Gál István
Kapitány Tibor
Tamaskó László
Fekete Géza
Rácz József
Fekete Zoltán
Markó Imréné
Matota József