2012. szeptember 03. - 04.


A Duna Tv.forgatócsoportja két napig volt vendége Bátyának. Az Ízőrzők című műsor főszereplője volt e napokban  az a kis csapat, mely jelentős szerepet vállalt abban, hogy odaadásukkal, önzetlen szerepvállalásukkal és munkájukkal hozzájáruljanak kis falunk hagyományainak új oldalról való megismertetéséhez.

A műsor az ország különböző tájegységeinek, településeinek jellegzetes, elsősorban különleges és egyedi ételeinek elkészítését mutatja be, lépésről lépésre.

Az Ízőrzők minden nap este hét órakor látható a Duna Tv.-én. A Bátyáról készült műsor előreláthatóan december végén, január elején kerül adásba.Az alábbi honlap Műsorok menüjében, az Ízőrzők c. alatt bővebb információ, receptek, további érdekességek találhatók:


http://www.dunatv.hu/portal/A bátyai "főzőcskének" Feketéné Bettike adott otthont, az ételeket az édesanyja Julika, a volt konyhavezető Perityné Anica, és a polgármester asszony, Zsebics Ilona készítették.
Segítségükre volt a ház asszonyának a testvére Varajti Gábor.

Bátya jellegzetes ételkülönlegességei kerültek az asztalra, hűen követve a hagyományos elkészítési módokat, ragaszkodva a régi szokásokhoz, fortélyokhoz.

Rövid, de széleskörű bemutatkozásra is lehetőséget biztosított a forgatócsoport. Riportot adott a polgármester asszony Zsebics Ilona, a Hagyományőrző Egyesület vezetője Perity Lajos, a Tájházban Dr.Fehér Zoltán, a Danubia Ifjúsági zenekar vezetője Szklenka István. Ott voltak a reggeli Szent misén, a Kálvárián Rudicsné Marica néni gyönyörű énekét, a templom előtt a Népdalkör, az iskola udvarán a  zenekar rövid kis műsorát is felvette a kamera.Készültek pillant felvételek kis falunkról, melyek szintén láthatóak lesznek majd a műsorban.


Az első forgatási napon a hagyományos, jellegzetes bátyai finomságok közül:

 a lángos és a fokhagyma mártás /makala/,a fehér babból készült leves és tört bab,a krumplis nudli leves és paprikás hagymás nudli, valamint a kézzel nyújtott kenyérmorzsás, paprikás rétes készült el.


A második napon a bátyai halászlét főzték meg kézzel gyúrt tésztával, valamint  a bátyai tortát készítették el.


Fotók a Bátyai képek menüpontban a Képek a forgatásról cím alatt!